آنفلوانزای پرندگان | آیا به انسان سرایت می‌کند؟


آنفلوانزای پرندگان (به انگلیسی: Avian flu) یک بیماری ویروسی در طیور است که در اثر آلوده شدن با عفونت آنفلوانزای پرنده نوع A ایجاد می‌شود.

پرندگان آلوده به این نوع آنفلوانزا، عفونت را از طریق بزاق، مخاط، و مدفوع خود انتقال می‌دهند. انسان‌ها به ندرت به این بیماری مبتلا می‌شوند؛ با این حال، این احتمال وجود دارد که در صورت ورود ویروس کافی به دهان، چشم یا بینی افراد، فرد به این عفونت مبتلا شود. انتقال اینفکتوس آنفلوانزای پرندگان اغلب پس از تماس نزدیک، طولانی و بدون محافظت (بدون دستکش یا سایر تجهیزات محافظ شخصی) با پرندگان آلوده رخ می‌دهد.

پرندگان خانگی ممکن است به ویروس‌های آنفلوانزا پرنده بسیار بیماری‌زا (HPAI) یا ویروس‌های آنفلوانزای پرنده کم‌بیماری‌زا (LPAI) آلوده شوند:

  • ویروس‌های بسیار بیماری‌زا به سرعت پخش می‌شوند و می‌توانند در عرض ۴۸ ساعت تقریباً کل جمعیت طیور مرغداری را از بین ببرند.
  • ویروس‌های کم‌پاتوژن ممکن است علائم را ایجاد نکنند یا فقط علائم خفیفی مانند زبر شدن پرها یا کاهش تولید تخم‌ها را ایجاد کنند.

طبقه‌بندی ویروس آنفلوانزا پرندگان کم‌پاتوژن یا بسیار بیماری‌زا به توانایی این ویروس برای ایجاد بیماری در مرغ‌ها در آزمایشگاه اشاره دارد، نه در انسان.

ویروس‌های آنفلوانزای پرنده به دلایل مختلفی نگرانی‌هایی درباره سلامت عمومی و حرفه‌ای ایجاد می‌کند، به همین خاطر مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، این عفونت را جزو بیماری‌های شغلی دسته‌بندی می‌کند. برخی از نگرانی‌هایی که درباره این عفونت وجود دارند، عبارتند از:

  • برخی از سویه‌های این ویروس‌ها به صورت پراکنده از مرغ به انسان منتقل شده‌اند و باعث بیماری‌های جدی و مرگبار شده‌اند.
  • ممکن است این ویروس‌ها به گونه‌ای تغییر کنند که در انسان بسیار عفونی باشند و به راحتی از فرد به فرد دیگر منتقل شوند.
  • از آنجا که این ویروس‌ها در سراسر جهان مرغ‌های خانگی را تهدید می‌کنند، همچنین برای کارگرانی که با مرغ‌ها تماس دارند، خطر ایجاد می‌کنند.

آنفلوانزای طیور چه حیواناتی را درگیر می‌کند؟

حیوانات مختلفی با ویروس‌ آنفلوانزای پرندگان آلوده می‌شوند. این ویروس‌ به طور طبیعی در میان پرندگان آبی وحشی در سراسر جهان یافت می‌شود. علاوه بر پرندگان، حیوانات دیگر نیز می‌توانند توسط این ویروس‌ آلوده شوند. به عنوان مثال، اردک، مرغ، بوقلمون، خوک، نهنگ، اسب، مهر و مگس، سگ و گربه از جمله حیواناتی هستند که ممکن است با ویروس‌ آنفلوانزای پرندگان آلوده شوند.

ویروس‌ آنفلوانزای نوع A که یک گونه حیوانی را آلوده می‌کند، گاهی اوقات ممکن است به گونه‌های دیگر از جمله انسان‌ها آسیب برساند.

آیا آنفلوانزای پرندگان به انسان سرایت می‌کند؟

آیا آنفلوانزای پرندگان به انسان سرایت میکند

بله، ویروس آنفلوانزای پرندگان به انسان منتقل می‌شود. اگرچه این انتقال نادر است، اما موارد پراکنده‌ای گزارش شده است.

افرادی که با پرندگان آلوده، مرغ یا سطوح آلوده به ویروس در تماس هستند، از جمله کارگران محافظت نشده در مزارع پرورش جوجه‌های گوشتی، پرورشگاه‌ها، مزارع پرورش و کارخانه‌های فرآوری، مزرعه‌های لایه‌ای و ترکیبی، بازارهای پرندگان زنده، زیست‌شناسان حیات وحش، کارکنان رفاه حیوانات و نجات حیوانات، و کارگران کنترل حیوانات، در معرض خطر ابتلا به این ویروس قرار دارند.

انواع آنفلوانزای پرندگان

آنفلوانزای پرندگان انواع زیادی دارد. بیشتر سویه‌های این آنفلوانزا به انسان منتقل نمی‌شوند. با اینحال 4 نوع آنفلوانزا وجود دارد که در سال‌های اخیر برای انسان خطر آفرین بوده‌اند:

  • H5N1 (از سال 1375)
  • H7N9 (از سال 1392)
  • H5N6 (از سال 1393)
  • H5N8 (از سال 1395)

با وجود آنکه سویه‌های H5N9 ،H7N1  و H5N6 به راحتی انسان را آلوده نمی‌کنند و معمولا بین انسان‌ها مسری نیستند، چندین نفر در دنیا را به کام مرگ کشانده‌اند.

در اسفند ماه سال 1399 سویه H5N8 این بیماری برای نخستین بار در روسیه بین تعداد کمی از افراد مشاهده شد.

انسان‌ها چگونه به آنفلوانزا پرندگان مبتلا می شوند؟

همانطور که گفتیم انتقال ویروس آنفلوانزای پرندگان به انسان به ندرت رخ می‌دهد، اما اگر اتفاق بیفتد، این اتفاق اغلب از طریق تماس مستقیم با پرندگان آلوده به ویروس یا مواد و سطوح آلوده به ویروس رخ می‌دهد. این انتقال ممکن است به دلیل استنشاق ویروس در هوا، لمس اشیاء آلوده به ویروس و سپس لمس دهان، چشم یا بینی باشد. در ادامه، تمامی راه‌های انتقال ویروس آنفلوانزای پرندگان به انسان را بررسی می‌کنیم:

  1. تماس با پرندگان آلوده یا مرغ‌های بیمار یا مرده: لمس یا تماس مستقیم با پرندگان آلوده به ویروس آنفلوانزا پرندگان یا مرغ‌های بیمار یا مرده ممکن است منجر به انتقال ویروس به انسان شود.
  2. تماس با مدفوع پرندگان آلوده: اگر کارگر مستقیماً با مدفوع پرندگان آلوده به ویروس در تماس باشد و سپس دستان، دهان یا بینی خود را لمس کند، احتمال انتقال ویروس به انسان وجود دارد.
  3. تماس با زباله‌های آلوده: لمس زباله‌های آلوده به موادی که به ویروس آلوده است نیز می‌تواند به انتقال ویروس آنفلوانزای پرندگان به انسان منجر شود.
  4. تماس با مواد یا سطوح آلوده: لمس سطوحی مانند ظروف جمع‌آوری تخم مرغ که به ویروس آلوده است، و سپس لمس دهان، چشم یا بینی می‌تواند به انتقال ویروس به انسان منجر شود.

راه‌های پیشگیری از آنفلوانزای پرندگان

اگر بواسطه‌ی شغل‌تان در معرض ابتلا به آنفلوانزای پرندگان هستید، و یا به هر دلیلی دوست دارید از سلامتی‌تان در برابر ابتلا به این بیماری محافظت کنید، لازم است اقدامات زیر را انجام دهید:

  • دست‌هایتان را بطور مرتب با آب گرم و صابون بشویید. خصوصا قبل و بعد از میل کردن غذا و هنگام تماس با حیوانات
  • بعد از شست و شو و بسته بندی گوشت خام، ظروف مصرفی را با شوینده‌های مناسب ضدعفونی کنید.
  • قبل از میل کردن غذا، از پخته شدن کامل گوشت اطمینان حاصل فرمایید.
  • از دست زدن به پرندگان و حیوانات در طبیعت خودداری کنید.
  • از لمس کردن یا نزدیک شدن به حیوانات و پرندگان بیمار و یا لاشه‌ی آنها پرهیز کنید.
  • هرگز گوشت و فرآورده‌های گوشتی را از مراکز نامعتبر و بازارهای محلی تهیه نکنید.
  • از خرید و حمل پرندگانی که از سلامت آنها مطمئن نیستید خودداری کنید.
  • از خوردن تخم مرغ خام یا استیک‌ها نپخته پرهیز کنید.

 

هیچ واکسنی برای آنفلوانزای پرندگان وجود ندارد.

واکسن آنفلوانزای فصلی از ابتلا به آنفلوانزای پرندگان جلوگیری نمی‌کند.

علائم آنفلوانزای پرندگان در انسان

علائم آنفلوانزای پرندگان در انسان می‌تواند متنوع باشد و از بیماری خفیف و بی‌علامت گرفته تا عفونت شدید و ذات الریه که نیاز به بستری در بیمارستان دارد، متغیر است. برخی از علائم و نشانه‌های احتمالی شامل موارد زیر می‌باشد:

  1. تب یا احساس تب
  2. سرفه
  3. گلو درد
  4. آبریزش یا خونریزی بینی
  5. درد عضلانی یا بدن درد
  6. سردرد
  7. خستگی
  8. تنگی نفس یا مشکل در تنفس

همچنین اسهال، تهوع، استفراغ یا تشنج از علائم کمتر رایج‌ این بیماری به شمار می‌آیند. اگر احساس می‌کنید که ممکن است به آنفلوانزای پرندگان مبتلا شده‌ باشید و یا علائم بالا را دارید، بهتر است برای تشخیص دقیق و دریافت درمان مناسب هرچه زودتر به پزشک مراجعه کنید.

درمان آنفلوانزای پرندگان در انسان

اگر پزشک تشخیص دهد که به آنفلوانزای پرندگان مبتلا شده‌اید، از شما می‌خواهد تا پایان دوره بیماری در خانه بمانید. در موارد حاد ممکن است فرد در بیمارستان و به دور از سایر بیماران تحت درمان و معالجه قرار گیرد.

ممکن است برای شما داروهای ضدویروسی مانند اوسلتامیویر (تامیفلو) یا زانامیویر (رولنزا) تجویز شود.

داروهای ضدویروسی علاوه بر کاهش شدت بیماری و پیشگیری از عوارض جانبی، شانس زنده ماندن بیمار را افزایش می‌دهند.

گاهی اوقات این داروها برای افرادی که با پرندگان و افراد بیمار تماس نزدیک داشته‌اند هم تجویز می‌شوند

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *